Tuesday, November 19, 2019

Ρελάνς Μακρόν για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Μετά την επεισοδιακή άσκηση βέτο στο Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητά την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση. Ύστερα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο Γάλλος Πρόεδρος κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ένα λεπτομερές σχέδιο για τις αλλαγές που προτείνει στη διαδικασία της διεύρυνσης ώστε να άρει τις αντιρρήσεις του για τα Σκόπια και τα Τίρανα. Ουσιαστικά ο Μακρόν προτείνει μια αναδιάρθρωση των “κριτηρίων της Κοπεγχάγης” και κυρίως την αλλαγή της διαδικασίας ένταξης, η οποία δεν θα είναι πλέον γραμμική και σχεδόν αυτόματη εφόσον εκπληρούνται τα κριτήρια από το υποψήφιο κράτος-μέλος, αλλά θα μπορεί και να ανακληθεί εάν η Ένωση κρίνει ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση σε κάποια ενταξιακά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την εξασέλιδη πρόταση της Γαλλίας, την οποία δημοσίευσε ο ιστότοπος EU Observer, η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίζεται σε επτά στάδια, έναντι των 35 κεφαλαίων που ισχύουν σήμερα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε σταδίου, θα ξεκλειδώνουν για το συγκεκριμένο κράτος-μέλος συγκεκριμένες ευρωπαϊκές βοήθειες, προγράμματα και χρηματοδότηση. Το πρώτο στάδιο θα αφορά στο κράτος δικαίου και τις βασικές ελευθερίες και η επιτυχής εκπλήρωση των κριτηρίων θα ανοίγει την πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικαστικής αρωγής Eurojust. Το δεύτερο στάδιο θα αφορά στην εκπαίδευση και την έρευνα, και θα συνδέεται με την πρόσβαση στα προγράμματα Erasmus και Horizon 2020. Το τρίτο στάδιο θα αφορά στην απασχόληση και το κοινωνικό κράτος, ενώ το τέταρτο στάδιο θα αφορά τις οικονομικές σχέσεις, και η επιτυχής ολοκλήρωσή του προτείνεται να ανοίγει την πρόσβαση στην Τραπεζική Ένωση της ΕΕ. Το πέμπτο στάδιο θα αφορά στην υιοθέτηση των διαδικασίων της Ενιαίας Αγοράς και θα συνδέεται με την έναρξη χορήγησης διαρθρωτικών πόρων, ενώ το έκτο στάδιο θα αφορά τις διεθνείς σχέσεις και το έβδομο τα λοιπά θέματα.

Σκοπός του Ελυζέ είναι να υπάρξει μια θετική αποτίμηση της πρότασης από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδριάζει την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Το επόμενο στάδιο θα είναι να εισαχθεί για συζήτηση και πιθανή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για θετική πρόσκληση προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στη Σύνοδο του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Αθήνας σε αυτήν τη στρατηγική κίνηση του Μακρόν, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδεικνύει μια αλλαγή στάσης απέναντι στο ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα, περνώντας από τη στάση ουδετερότητας σε μια στάση ένθερμης υποστήριξης των δυο υποψηφιοτήτων. Η γαλλική πρόταση αποτελεί μια πολύ σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού της διαδικασίας ένταξης και εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα έναντι των Σκοπίων και των Τιράνων και θα ήταν λογικό η Αθήνα να τη στηρίξει.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 18 Νοεμβρίου 2019

No comments:

Post a Comment