Thursday, November 14, 2019

Στρατηγική ενίσχυση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων


Είναι γνωστό ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχουν ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Οι περισσότερες όμως επαφές και διεργασίες γίνονταν μέχρι τώρα σε καθαρά διακυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο και έλειπε σε κάποιο βαθμό η παράμετρος που αφορά στην επιστημονική, ακαδημαϊκή, δημοσιογραφική και επαγγελματική κοινότητα. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει μια εξαιρετική πρωτοβουλία που παίρνει σάρκα και οστά σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Μια πλειάδα ακαδημαικών, επιστημόνων, ερευνητών και πολιτών από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο, αλλά και την ελληνική, την εβραϊκή και την κυπριακή διασπορά, και οι οποίοι πιστεύουν στην ελληνο-ισραηλινή φιλία, ιδρύουν σήμερα επισήμως το Israel-Hellenic Forum. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό φορέα που σκοπό έχει τη στήριξη και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε πολλούς τομείς. Βασικοί εμπνευστές της πρωτοβουλίας ήταν αφενός ο Ντάνιελ Μαριάστσιν, διευθύνων σύμβουλος του B’nai B’rith International, ενός από τους δυο μεγαλύτερους οργανισμούς των αποδήμων Εβραίων, και αφετέρου ο Καθηγητής Γιώργος Τζογόπουλος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Φόρουμ θα στοχεύσει στην άμβλυνση των προκαταλήψεων ανάμεσα στους τρεις λαούς και την αφαίρεση των εμποδίων για τη συνεργασία των “τριών μοναδικών δημοκρατιών της Ανατα=ολικής Μεσογείου”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο οργανισμός B’nai B’rith έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια των ελληνο-εβραϊκών και ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και διατηρεί παράρτημα στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ειδικά τα τελευταία έξη χρόνια έχει διοργανώσει τρια διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη στρατηγική ανάπτυξη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων αξιωματούχων και επιστημόνων. Η απόφαση για την ίδρυση του Φόρουμ ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σπάρτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωση το B’nai B’rith για τις ελληνο-ισραηλιτικές σχέσεις κατά την αρχαιότητα.

Η ίδρυση του Φόρουμ θα συνδυαστεί με ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν ζητήματα ασφαλείας, αμυντικής συνεργασίας, οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη των σχέσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αναμένεται να συμμετάσχουν και μέλη της κυβέρνησης του Ισραήλ, διεκεκριμένοι Ισραηλινοί αναλυτές και ακαδημαϊκοί, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης αλλά και Έλληνες δημοσιογράφοι, ενώ θα είναι παρών και ο Φιλελεύθερος. Είναι σημαντικό ότι την πρωτοβουλία αναμένεται να ευλογήσει και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ενώ τα μέλη της πρωτοβουλίας θα επισκεφθούν τον Ναό της Αναστάσεως και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Πριν από λίγες ημέρες, o νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Φιλελεύθερο, όπου αποκάλυψε τη στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και τις εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται για τις τρεις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πέρα από τη συνεργασία στην ενέργεια και την άμυνα. Σε μια εποχή που η Τουρκία προκαλεί σημαντικές εντάσεις στην περιοχή και απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, ο ελληνο-ισραηλινός άξονας αποκτά εξαιρετική σημασία για τον ελληνισμό.





Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις Νοεμβρίου 2019

1 comment:

  1. … συνιστά αισιόδοξο ''άγγελμα'' η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ''φόρουμ''(IHF) αυτού !! … η δημιουργία δεσμών συνεργασίας σε όλους τους τομείς και η ενδυνάμωση των σχέσεων, με χώρες και πολίτες στη περιοχή μας, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης σύνδεσης / αναφοράς μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη και για τα δύο μέρη !! … μένει, να στηριχθεί και να ενισχυθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων πιστεύουν σ΄αυτή !! Καλή δύναμη και επιτυχία .

    ReplyDelete