Monday, November 25, 2019

To Brexit λογικεύει τους Ευρωπαίους

Όσο πλησιάζουμε στην τελική ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο φαίνεται πως γίνεται συνείδηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και των ευρωβουλευτών ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για ανεύθυνα παζάρια και αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές και οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα από τις πολιτικές ηγεσίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2020. Οι τρεις θεσμοί της Ένωσης διαπραγματεύονταν εδώ και εβδομάδες και υπήρχε μια θεσμική διορία που έληγε χθες για να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα ώστε ννα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσουν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι υπηρεσίες μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Τελικά η συμφωνία επετεύχθη στην ώρα της και μάλιστα με ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα, που προβλέπει σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την καινοτομία, την έρευνα και τις δράσεις για τους νέους, αλλά και για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να αλλάξουν δραστικά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που βασίζεται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας και να διοχετεύσουν σημαντικά κονδύλια σε δράσεις που θα προλαμβάνουν ή θα μετριάζουν τις επιπτώσεις από την αναγκαστική προσαρμογή στην καλπάζουσα κλιματική αλλαγή.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, τον οποίο φαίνεται να κατανοούν πλήρως οι Ευρωπαίοι, είναι η ανάγκη για ανακατάληψη της παγκόσμιας πρωτοπορίας στον τομέα της έρευνας για τις νέες τεχνολογίες. Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και η τραπεζική κρίση ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν δραστικά την προηγούμενη δεκαετία τα κρατικά κονδύλια για την έρευνα. Ειδικά στη Γερμανία και τη Γαλλία κατάλαβαν ότι η αναγκαστική δημοσιονομική λιτότητα είχε ένα βαρύ τίμημα στην ανταγωνιστικότητας του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα πλέον η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά σε θέματα υψηλής τεχνολογίας από την Ευρώπη.

Η διαφαινόμενη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις ηγεσίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς είναι πολύ πιθανό η μετά-Brexit Βρετανία να μεταβληθεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό γείτονα για την Ένωση. Τα σχέδια του Τζόνσον για τη χώρα τείνουν προς ένα μοντέλο Σιγκαπούρης, με άλματα στους τομείς της τεχνολογικής έρευνας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Άσχετα από το αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές και ο Τζόνσον καταφέρει να κάνει τη Βρετανία Σιγκαπούρη της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η Ένωση δεν έχει ούτε μέρα για χάσιμο, εάν δεν θέλει να βρεθεί στην ουρά των διεθνών εξελίξεων.

Το δυσκολότερο όμως τεστ για την ευρωπαϊκή αποφαστικότητα είναι οι διαπραγματεύσεις για το επταετές πλαίσιου προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2021 έως και το 2027. Το γεγονός ότι η Βρετανία οσονούπω αποχωρεί και δεν θα συνεισφέρει πια στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό οδηγεί αναγκαστικά τους Ευρωπαίους των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών ενώπιον σκληρών διλημμάτων και δύσκολων αποφάσεων.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

No comments:

Post a Comment