Saturday, November 30, 2019

Η διπλωματία των σεισμών

Μια φυσική καταστροφή που έχει συγκλονίσει τη γειτονική βαλκανική χώρα γίνεται η αφορμή για την εμβάθυνση των ελληνοαλβανικών πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων και τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο λαών μετά από πολλά χρόνια εντάσεων, καχυποψίας, ακόμη και μισαλλοδοξίας. Ο σεισμός των 6.4 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε χθες τη νύχτα τη Δυτική Αλβανία αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τις αδύναμες κρατικές υπηρεσίες του αλβανικού κράτους και το μέγεθος των καταστροφών απαιτεί την αρωγή και τρίτων χωρών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επέδειξαν χθες εξαιρετικά αντανακλαστικά και πολιτική διορατικότητα με την ιδιαίτερα άμεση προσφορά βοήθειας προς την αλβανική κυβέρνηση μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έφτασε στην αλβανική πρωτεύουσα σήμερα το μεσημέρι ήταν το πρώτο κλιμάκιο διασωστών από τρίτη χώρα που έφτασε στην Αλβανία και η κίνηση αυτή, πέρα από την πολύ σημαντική ανθρωπιστική της διάσταση, φέρει και ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό μήνυμα που ακούγεται σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη: Η Ελλάδα επανέρχεται στο φυσικό της ρόλο που είναι αυτός της ηγετικής δύναμης για την περιοχή, χωρίς διακρατικές αντιπαραθέσεις αλλά με μοναδικό γνώμονα την ευημερία και την πρόοδο όλων των κρατών της περιοχής.

Κάποιοι θυμούνται ακόμη τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που έπαιξε η βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία το 1999, όταν ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη θάλασσα του Μαρμαρά και τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα 17.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες. Η βαθιά ανθρώπινη κινητοποίηση τότε της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους με την αποστολή διασωστών της ΕΜΑΚ αλλά και πολύ μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας συγκλόνισε την τουρκική κοινωνία και αποτέλεσε την αφορμή για μια, σύντομη δυστυχώς, περίοδο εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών και θεμελίωσης ενός διαλόγου που έδειχνε τότε ότι μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και οριστική διευθέτηση και φιλία. Θα μπορούσε να πει ότι η πορεία που άνοιξε ο Εγκέλαδος το 1999 το έκλεισε το ατυχές δημοψήφισμα στην Κύπρο το 2004, αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα τα κρίνει η Ιστορία.

Στην τωρινή συγκυρία στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα είχε ήδη εγκαινιάσει εδώ και μερικές εβδομάδες μια νέα πολιτική προσέγγιση απέναντι στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία προέβλεπε την ένθερμη υποστήριξη της ευρωπαϊκής σύγκλισης των δυο γειτονικών χωρών και την επανατοποθέτηση της χώρας μας ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή. Ο καταστροφικός σεισμός στην Αλβανία δίνει την αφορμή να δείξει έμπρακτα η Ελλάδα ότι όντως θέλει και μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια αξιοποιώντας τη σημαντική εμπειρία της στην αντιμετώπιση των σεισμών και δεν είναι τυχαίο ότι στην Αλβανία μετέβη και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και η αναμενόμενη βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών. Διότι είναι απολύτως σίγουρο ότι η ενδεχόμενη βελτίωση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες θα βοηθήσει σημαντικά και στην επίλυση των χρόνιων διμερών προβλημάτων και θα εμπεδώσει το αίσθημα στην περιοχή ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει ειρήνη και πρόοδο.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

No comments:

Post a Comment