Thursday, August 3, 2017

Γιούνκερ: Η Ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί εάν δεν είχα καταφέρει το 2015 να κρατήσω μέσα την Ελλάδα

Μια ενδιαφέρουσα δήλωση έκανε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Politico:
"Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε καταφέρει το 2015 να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από την Ευρωζώνη, οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λιγότερο καλές. Εκείνες τις ημέρες έδωσα μάχη για τη σταθερότητα στο Eurogroup και ειδικά για την Ελλάδα. Εάν δεν το είχα κάνει, η Ευρωζώνη θα είχε οδηγηθεί σε αποσύνθεση."
Είναι η πολλοστή φορά που ο Γιούνκερ αναφέρει τα γεγονότα του Ιουλίου του 2015 ως καθοριστικά για την πορεία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα. Το έκανε και πρόσφατα κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Αυτό όμως που αρχίζει και διακρίνεται πια με ενδιαφέρον είναι η αναφορά στις επιπτώσεις από την αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για ευθεία βολή κατά του Σόιμπλε για το σχέδιο του για "time-out Grexit" και εμμέσως και κατά του Τσίπρα για το σημείο που έφερε την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η επιμονή του Ζαν-Κλοντ να πιστωθεί προσωπικά εξ' ολοκλήρου ο ίδιος την απόρριψη του σχεδίου Σόιμπλε, ενώ είναι γνωστό ότι εξίσου βασικός παράγοντας σε αυτήν την εξελιξη ήταν η Άγγελα Μέρκελ, αν όχι και βασικότερος. Του αρέσει προφανώς πολύ ο τίτλος του "σωτήρα της Ελλάδας", και δεν υπάρχει λόγος να του χαλάσουμε αυτήν τη χαρά.


No comments:

Post a Comment