Friday, August 11, 2017

Η εμβληματική πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας καλεί σε αγώνα για τη Δημοκρατία

Η εμβληματική πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα, την οποία καθαίρεσε η προσχηματική Συνταγματική Συνέλευση του καθεστώτος Μαδούρο, λέει ότι φοβάται για τη ζωή της, αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη Δημοκρατία και την ελευθερία.

Η Λουίζα Ορτέγκα, η οποία άρχισε να καταγγέλει τις αντισυνταγματικές αυθαιρεσίες του Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Μάρτιο και έγινε σκληρός επικριτής του αριστερής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, έδωσε συνέντευξη στο Reuters υπό καθεστώς μυστικότητας. Το ελεγχόμενο από το καθεστώς Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να της ασκηθεί δίωξη, αλλά δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα ακόμη. Παρ' όλα αυτά, η 59χρονη Ορτέγκα λέει ότι κρύβεται, μετακινούμενη μεταξύ ασφαλών σπιτιών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, επειδή φοβάται όταν θα καταλήξει στη φυλακή εν μέσω της πλήρους κατάρρευσης του κράτους δικαίου από το καθεστώς του Μαδούρο.

"Δεν ξέρω τι σκοτεινές προθέσεις και σχέδια μπορεί να έχουν, όχι μόνο για να μου στερήσουν την ελευθερία μου, αλλά να μου στερήσουν και τη ζωή", δήλωσε η Ορτέγκα σε ένα κρησφύγετο στο Καράκας. "Με καταδιώκουν διαρκώς, πάντα με ακολουθεί ένα αυτοκίνητο, σταματά όπου σταματώ κι εγώ, ενώ κάποιοι άνθρωποι με φωτογραφίζουν στα μέρη που πηγαίνω".

Η Λουίζα Ορτέγκα σε κρησφύγετο στο Καράκας
Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος περικύκλωσαν το κτήριο της Γενικής Εισαγγελίας και η Ορτέγκα διέφυγε την τελευταία στιγμή πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Την ίδια μέρα η Συνταγματική Συνέλευση του καθεστώτος την καθαίρεσε, με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προσβολή στη Δημοκρατία.

Η καθαίρεσή της συνέβη ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας παλλαπλασιάζει τις διώξεις των πολιτικών της αντιπολίτευσης, και ενώ τη χώρα συγκλονίζουν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που εισέρχονται τώρα στον πέμπτο μήνα τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει φυλακίσει με συνοπτικές διαδικασίες πέντε δημάρχους της αντιπολίτευσης με το πρόσχημα ότι δεν απέτρεψαν τις ταραχές.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο, οι περισσότεροι από τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας και ενώ η οικονομική κρίση στη χώρα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Αξιωματούχοι του καθεστώτος εξαπολύουν σειρά κατηγοριών εναντίον της Ορτέγκα. Λένε ότι έχει "τρελαθεί" και ότι ενθαρρύνει τους "τρομοκράτες" -έτσι αποκαλούν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές-, μέχρι και ότι υπεξαίρεσε ένα κατασχεμένο αεροπλάνο.

"Είμαι ακόμη η γενική εισαγγελέας της χώρας"

Η Ορτέγκα, η οποία υπήρξε για χρόνια μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας για πάνω από μια δεκαετία και η θητεία της θα έληγε το 2021. Η δημόσια διαφοροποίηση της Ορτέγκα ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν καταδίκασε την αντισυνταγματική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να περιορίσει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Συνέχισε έκτοτε να καταγγέλλει έντονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς και την κατάλυση του κράτους δικαίου και του Συντάγματος της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ορτέγκα υπέβαλε συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων σχετικά με σκάνδαλα διαφθοράς και καταχρήσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η καθαίρεση της Ορτέγκα αντιμετωπίστηκε με κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα. Η ίδια λέει ότι εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά για τη χώρα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με δικαστικούς και της Βενεζουέλας και από άλλες χώρες, καθώς και με αξιωματούχων ξένων χωρών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιές χώρες αναφέρεται. "Είμαι ακόμη η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, αλλά μου στερούν τα δικαιώματά μου".

No comments:

Post a Comment