Saturday, August 26, 2017

Προεδρική χάρη με αντιδημοκρατικό και ακροδεξιό περιεχόμενο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε χθες για μια ακόμη φορά το ιδεολογικό του πρόσωπο δίνοντας προεδρική χάρη σε ένα διαβόητο σερίφη στην Αριζόνα, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε δικαστική απόφαση και να σταματήσει να συλλαμβάνει μετανάστες.

Ο σερίφης του Φίνιξ Τζο Αρπάιο είχε αυτο-δημιουργήσει τη φήμη του "πιο σκληρού σερίφη της Αμερικής", με τις επιχειρήσεις-σκούπα κατά Αφροαμερικανών και Λατινοαμερικανών. Έχοντας προϊστορία ως αστυνομικός στην Ουάσιγκτον και πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας ναρκωτικών (DEA), ο Αρπάιο εκλέχθηκε σερίφης του Φίνιξ το 1993. Έκτοτε, έχει κατηγορηθεί δεκάδες φορές για σωρεία αδικημάτων. Από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι κατάχρηση κονδυλίων, μέχρι και για ψεύτικη απόπειρα δολοφονίας κατά του εαυτού του. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και μετά, πολιτικοποίησε πλήρως τη στάση του, με αποκορύφωμα την 'καταγγελία' του κατά του Μπαράκ Ομπάμα για δήθεν πλαστό πιστοποιητικό γεννήσεως. Το 2015 ένας ομοσπονδιακός δικαστής άσκησε δίωξη κατά του Αρπάιο με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της μη συμμόρφωσης σε δικαστική εντολή, που αφορούσαν στις ρατσιστικές πρακτικές του σερίφη, και τελικά τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε και η ποινή του θα ανακοινωνόταν τον Οκτώβριο.

Η Phoenix New Times έχει σοκαριστικά ρεπορτάζ για τις φρικαλεότητες αυτού του 'σερίφη'.

Το 2016 ο Αρπάιο έκανε δημόσια δήλωση στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και εμφανίστηκε μαζί του σε δυο προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ με τον Αρπάιο σε προεκλογική συγκέντρωση τον Ιανουάριο του 2016
Με την προεδρική αυτή χάρη, ο Τραμπ έδειξε τρεις απεχθείς πλευρές του:

- επιβράβευσε δημόσιο λειτουργό που παραβιάζει συνειδητά και κατά συρροή τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις
- επιβράβευσε την ρατσιστική μεροληψία στην εφαρμογή του νόμου
- χρησιμοποίησε τις ειδικές προεδρικές εξουσίες για να ευεργετήσει έναν οπαδό του

Πρόκειται για κατάπτυστη προσβολή του κράτους δικαίου και de facto κατάχρηση προεδρικής εξουσίας προς εξυπηρέτηση "ημετέρων".

Μέχρι και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, που εκλέγεται στην Αριζόνα, καταδίκασε την ενέργεια του Τραμπ, λέγοντας ότι με την προεδρική χάρη, ο Τραμπ υπονομεύει το επιχείρημά του ότι προασπίζει το κράτος δικαίου. "Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου" και "τα όργανα της τάξης πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο δίκαια και με σεβασμό στους νόμους που ορκίστηκαν να υπηρετούν", δήλωσε ο ΜακΚέιν.


Ενημέρωση 1 - 27/8/2017 07:30 | O Τραμπ πίεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην γίνει η δίκη του Αρπάιο

Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, o Τραμπ παρενέβη την άνοιξη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς για το πως θα μπορούσε να παύσει η δίωξη κατά του Τζο Αρπάιο και να μην γίνει η δίκη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της μη συμμόρφωσης σε δικαστική εντολή. Ο Σέσιονς εξήγησε στον Τραμπ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και τον έπεισε να μην παρέμβουν στη δικαστική διαδικασία. Ο Τραμπ αποφάσισε να αφήσει να διεξαχθεί η δίκη και αν καταδικαζόταν ο Αρπάιο να του έδινε χάρη, όπως και έγινε τελικά.

No comments:

Post a Comment