Tuesday, August 22, 2017

O Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σε ομιλία του χθες την νύχτα την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν κατά 4.000 περίπου στρατιώτες και την ακύρωση των χρονοδιαγραμμάτων τελικής απόσυρσης των δυνάμεων.

Ο Τραμπ ομολόγησε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση από την επιθυμία του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά πείσθηκε από το επιτελείο του ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα δημιουργούσε τις συνθήκες για κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος. "Οι επιπτώσεις μιας βιαστικής απόσυρσης είναι και προβλέψιμες και μη αποδεκτές", είπε ο Τραμπ.

Κατηγόρησε δε τις κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν ότι δεν συμβάλλουν όσο πρέπει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. "Δίνουμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο Πακιστάν και αυτό δίνει πρόσβαση στους τζιχαντιστές για να μας πολεμούν", είπε ο Τραμπ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πως θα αναγκάσεις τις κυβερνήσεις του Πακιστάν και του Αφγανιστάν να αλλάξουν στάση.


Στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι θα αποδεσμεύσει τις ΗΠΑ από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και θα απέσυρε τα στρατεύματα. Στην ομιλία του χθες είπε πως "το ένστικτό μου έλεγε να φύγουμε και σε όλη μου τη ζωή ακολουθούσα το ένστικτό μου αλλά όπως μου είχαν πει, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει αυτός που κάθεται στο Οβάλ Γραφείο είναι πολύ περίπλοκες".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τραμπ άλλαξε γνώμη όταν οι επιτελείς, και κυρίως ο Υπουργός Άμυνας Μάτις, του έδειξαν ξεκάθαρες στρατιωτικές μελέτες που ανέφεραν ότι ενδεχόμενη απόσυρση των στρατευμάτων θα οδηγούσε σε κατάληψη της χώρας από τους τζιχαντιστές και ότι ο ίδιος θα έφερε την ευθύνη για αυτήν την κατάληξη.


No comments:

Post a Comment