Tuesday, August 22, 2017

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και η ευθύνη της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είπε ότι η χώρα του πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην παρασυρθεί στο περιθώριο με τις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είπε ότι θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να αποκτήσει η Τσεχία καθεστώς παρατηρητή στο Eurogroup, καθώς εξετάζει τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωζώνη.

Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και οι χώρες της περιφέρειας που βλέπουν με υπευθυνότητα το μέλλον τους θέλουν να ενταχθούν στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο Τσίπρας θα παίξει το γνωστό χαρτί του μονίμως διαμαρτυρόμενου Νότιου που δεν αποδέχεται τις πολλαπλές ταχύτητες στην ΕΕ. Τα πράγματα όμως τον έχουν ήδη ξεπεράσει. Μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εξελίξεις για την ευρωπαϊκή σύγκλιση θα είναι δραματικές. Ακόμη και "αριστερές" Νότιες χώρες, όπως η Πορτογαλία, θα επιδιώξουν να ενταχθούν στον πυρήνα, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο και μόνη, μαζί με χώρες ακροδεξιών τάσεων όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση πρέπει να κατανοήσει το διακύβευμα των καιρών και να αρθρώσει ένα σαφές σχέδιο για την παρουσία της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης.

Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα το επόμενο διάστημα.

No comments:

Post a Comment