Monday, August 7, 2017

Ακιντζί: Θέλουμε αεροδρόμιο Τύμπου και λιμάνι Αμμοχώστου για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο

Δεν κράτησε πολύ η αισιοδοξία που διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες και η οποία προκλήθηκε από διαρροές από την τουρκοκυπριακή διοίκηση σύμφωνα με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι θα άνοιγαν την περίκλειστη για 43 χρόνια πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ότι όντως υπάρχει η βούληση για άνοιγμα της Αμμοχώστου προς τους Ελληνοκύπριους πρώην κατοίκους της υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να αποδεχθεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά την διεθνή νομιμοποίηση του κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για πραγματοποίηση διεθνούς εμπορίου.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν είναι καινούργια. Έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν απίθανο να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτά τα αιτήματα. Πρώτον, διότι δημιουργείται de facto νομιμοποιήση μέρους των κατεχομένων, και δεύτερο διότι ειδικά το αεροδρόμιο θα προκαλέσει ισχυρό ανταγωνισμό στον ευαίσθητο τομέα των διεθνών μεταφορών.

Δυστυχώς, οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της Αμμοχώστου θα πρέπει να περιμένουν ακόμη αρκετά πριν επιστρέψουν στις εστίες τους.

No comments:

Post a Comment