Thursday, May 31, 2018

Ραχόι τέλος (απόψε ή αύριο)

Ερρίφθη ο κύβος και οι πέντε Βάσκοι εθνικιστές βουλευτές αποφάσισαν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών. Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί αύριο.

Η μόνο εναλλακτική λύση για τον Ραχόι για να αποτρέψει τη συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Ποδέμος με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ, είναι να παραιτηθεί απόψε ώστε να παραμείνει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών.

Λυπηρή εξέλιξη για έναν die-hard πολιτικό που στήριξε τη χώρα του σε δύσκολους καιρούς, αλλά η βρώμα από τα σκάνδαλα διαφθοράς έστρεψαν την κοινωνία εναντίον του κόμματός του και ο ίδιος έμεινε σχεδόν απαθής.

Τρια έως πέντε χρόνια φυλακή για τους αρχισυνδικάλες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Τρια έως πέντε χρόνια φυλακή ο Φωτόπουλος, ο Ρίζος και άλλα 5 μπουμπούκια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για απάτη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και τα ταξιδάκια στη Ρόδο first class.

Τα καθεστωτικά όμως ΜΜΕ και οι διάφοροι χρεοκοπημένοι μηντιάρχες δεν αναφέρουν τα ονόματα των καταδικασθέντων για να μη μάθει ο ελληνικός λαός ότι έφαγαν λεφτά οι συνδικάλες λακέδες του Σύριζα.

Ο αδίστακτος Σαλβίνι κερδίζει το ιταλικό παίγνιο

Αν υπάρχει ένας κερδισμένος από την ιταλική κρίση των τελευταίων εβδομάδων αυτός είναι ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Ο 45χρονος Μιλανέζος αποδεικνύεται πανούργος πολιτικός παίκτης, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά και διεκδικώντας πλέον την πολιτική ηγεμονία στην Ιταλία, παραμερίζοντας τον “δεινόσαυρο” Σίλβιο Μπερλουσκόνι και παίζοντας πλέον στα ίσια με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Όσο και να διαφωνεί κανείς με τις ακροδεξιές απόψεις του Βορειοιταλού εθνικιστή, πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι έχει παίξει το πολιτικό παίγνιο επικράτησης με έναν ανατριχιαστικά αριστοτεχνικό τρόπο. Τόσο καλά, που θα πρέπει κανείς να ανησυχεί πολύ σοβαρά για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης όταν ένας αδίστακτος ακροδεξιός επιδεικνύει τέτοιες ικανότητες.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Σαλβίνι έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα στον κομμουνιστικό χώρο, με συμμετοχή ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Μιλάνου και υποψηφιότητα το 1997 στις περιφεριακές εκλογές της Βόρειας Ιταλίας με τους “Κομμουνιστές της Παδανίας”, ένα σχηματισμό που ζητούσε την απόσχιση της Βόρειας Ιταλίας από την Ιταλική Δημοκρατία. Η συνέχεια τον βρήκε μετά από μερικά χρόνια στον ακροδεξιό χώρο, από όπου κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής για 14 συνεχή έτη, να αναδειχθεί στην ηγεσία της Λέγκας του Βορρά το 2013 και στις πρόσφατες εκλογές να εκλεγεί και γερουσιαστής στην ιταλική Γερουσία. Η κρίσιμη όμως κίνηση που τον έβαλε στο κεντρικό πολιτικό πεδίο ήταν η επικράτηση στο εσωτερικό της Λέγκας της πρότασής του να αλλάξει το προφίλ του κόμματος και από ένα ακροδεξιό, αποσχιστικό κόμμα της Βόρειας Ιταλίας με ανύπαρκτη απήχηση την υπόλοιπη Ιταλία, να μετατραπεί σε ένα “παν-ιταλικό” κόμμα με συνδυασμούς σε ολόκληρη την Ιταλία. Ο Σαλβίνι είδε έγκαιρα το παράθυρο ευκαιρίας που άφησαν οι ποινικές διώξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η απώλεια των πολιτικών του δικαιωμάτων και πήρε ουσιαστικά τη θέση του “Καβαλιέρε” ως ο φυσικός ηγέτης της ιταλικής Δεξιάς. Ήταν όμως και αρκετά προσεκτικός ώστε να μην έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση μαζί του ώστε να θεωρεί διασπαστικό στοιχείο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τη στιγμή που ο Σαλβίνι επέβαλλε τη Λέγκα ως παν-ιταλικό κόμμα, κόβοντας και τον “Βορρά” από την επωνυμία του, τα ποσοστά του κόμματος εκτινάχθηκαν από περίπου 12% στο 18%, κόβοντας ως επί το πλείστον ψήφους από την Forza Italia του Καβαλιέρε. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η Λέγκα του Σαλβίνι πήρε μεγάλα ποσοστά ακόμη και στον ιταλικό Νότο, στον οποίο μέχρι πριν από 2-3 χρόνια ήταν εχθρικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους “Νοτιο-ιταλούς” όπως “τεμπέληδες” κλπ.

Το μεγάλο μπαμ όμως έγινε μετά τις εκλογές. Το στρατηγικό λάθος του Κινήματος 5 Αστέρων και του ηγέτη του Λουίτζι Ντι Μάιο να δαιμονοποιήσει τον Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι αποτελεί μέρος του επαίσχυντου παλιού πολιτικού συστήματος και αναγνωρίζοντας ως σοβαρό συνομιλητή μόνο τον Σαλβίνι λειτούργησε ως το εφαλτήριο για την τελική ανάδειξη του Μιλανέζου ακροδεξιού ως του αδιαφιλονίκητου ηγέτη της ιταλικής Δεξιάς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκτοξευθεί πλέον η Λέγκα δημοσκοπικά από το 18% στο 25%, κανιβαλίζοντας και άλλο τα ποσοστά της Forza Italia που υποβιβάστηκε πλέον σε δευτερεύοντα ρόλο.

Ακόμη πιο φιλόδοξος, ικανός, αδίστακτος και πανούργος όμως φάνηκε ο Σαλβίνι στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Αντιστάθηκε μέχρι τέλους στον διορισμό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών του θεωρητικά Νο2 του κόμματος Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ετύγχανε της αποδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και επέμενε πεισματικά στον διορισμό του πρώην καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο Πάολο Σαβόνα. Ο 82χρονος καθηγητής οικονομικής ιστορίας είναι γνωστός για τα αντιγερμανικά του αισθήματα και την απέχθεια που τρέφει για το ευρώ και ήταν από μέρες γνωστό μέσω διαρροών από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο διορισμός του δεν θα γίνει αποδεκτός. Ο Σαλβίνι όμως επέμενε, και όπως φαίνεται είχε συγκεκριμένο σχέδιο για αυτή του την επιμονή. “Όλως τυχαίως”, δυο ημέρες πριν από την τελική παρουσίαση της λίστας των Υπουργών στον ΠτΔ από τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε “διέρρευσε” στον Τύπο ένα μυστικό σχέδιο του Σαβόνα από το 2015, ονόματι “Σχέδιο Β”, βάσει του οποίου θα γινόταν έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, κυκλοφορία κρατικών κουπονιών, υποχρεωτική μετατροπή όλων των τραπεζικών καταθέσεων σε “Νέες Λίρες” και ασύντακτο κούρεμα του ιταλικού χρέους. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η δημοσιοποίηση οδήγησε τον Ματαρέλα στην απόρριψη του Σαβόνα ως “επικίνδυνου” για την σταθερότητα της Ιταλίας. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης είναι η πρόκληση νέων εκλογών για το φθινόπωρο, αλλά με εντελώς διαφορετικά δεδομένα αυτήν τη φορά. Τα ποσοστά της Λέγκας πλέον κινούνται στο 27%~28%, απειλώντας ευθέως την πρώτη θέση του Κινήματος 5 Αστέρων, και είναι αρκετά πιθανό μέχρι το φθινόπωρο η Λέγκα να είναι πρώτο κόμμα στην Ιταλία και ο Σαλβίνι πιθανότατα να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Και όλα αυτά χωρίς να έχει εκτεθεί ως εξτρεμιστής, ως διασπαστής της Δεξιάς ή ως μωροφιλόδοξος.

Το νέο αστέρι της ιταλικής πολιτικής αποδεικνύεται πολύ σκοτεινό και εξαιρετικά ικανό.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 30 Μαΐου 2018

Wednesday, May 30, 2018

"Κατ' αρχήν συμφωνία" για το όνομα: Ζάεφ

Την ύπαρξη "κατ' αρχήν" συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου επ' ευκαιρία της πρώτης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας και παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ζάεφ είπε ότι θα επικοινωνήσει τα επόμενα 24ωρα με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να συζητήσουν την τελική μορφή της συμφωνίας.


Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε επίσης ότι μη την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα αποδέχεται την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Ακολούθως, είπε, η τελική συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για έγκριση και ευελπιστεί ότι θα υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ώστε οι πολίτες να αποφανθούν αφού θα γνωρίζουν ήδη την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο Ζάεφ είπε επίσης πως "η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα" και πως "οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή". Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτημα για το αν το όνομα "Μακεδονία του Ιλίντεν" είναι ακόμη στο τραπέζι και δεν έκανε κάποια αναφορά για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" που αναφέρεται έντονα από χθες στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η ελληνική Κυβέρνηση διαρρέει ότι υπάρχει διαφορά ακόμη στο erga omnes, το σκοπιανό κανάλι Sitel TV μετέδωσε πως ο Ζάεφ έχει αποδεχθεί ότι θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση.

Monday, May 28, 2018

Κοτζιάς: Ο λόγος πλέον στους Πρωθυπουργούς

Σημαντική εξέλιξη για το Σκοπιανό καθώς φαίνεται ότι υπάρχει αρχική συμφωνία για το πλαίσιο λύσης μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοτζιά και Δημητρώφ σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Ο Κοτζιάς έκανε πριν από λίγο την ακόλουθη δήλωση:
«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Saturday, May 26, 2018

Σε πανικό ο Ερντογάν για τη λίρα

Ερντογάν: "Αδέλφια μου, όσοι έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι, μετατρέψτε τα σε τουρκικές λίρες."
Έχει πανικοβληθεί εντελώς ο γελοίος. Φαίνεται πως κατάλαβε ότι πλέον παίζονται όλα.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία της λίρας μέχρι τις εκλογές.


Δείτε εδώ μια εξαιρετική ανάλυση από τον Martin Wolf:


Εις μνήμην Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν μια πραγματικά μεγάλη πολιτική προσωπικότητα. Η μοναδική μεγάλη προσωπικότητα της Αριστεράς στη μεταπολιτευτική γενιά. Είχε στόφα Πρωθυπουργού.

Ηττήθηκε όμως από τις αστείες μετριότητες τύπου Κουβέλη και Παπαδημούλη που τον ζήλευαν μέχρι θανάτου και τη σκατίλα των τεταρτοδιεθνιστών και των Αλαβάνων του μετέπειτα Σύριζα. Αυτήν την εξαίρετη προσωπικότητα την έφαγαν οι κατσαρίδες. Αυτή είναι η ελληνική Αριστερά.

Αιωνία του η μνήμη.

Ανησυχία στην Τουρκία από τα drones των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επιβεβαίωση των πληροφοριών για δημιουργία μιας ή και δυο βάσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για την εγκατάσταση στρατιωτικών drones, τα οποία θα είναι και αμυντικού (surveillance) αλλά και επιθετικού χαρακτήρα. Ο επιχειρησιακό σχεδιασμός των ΗΠΑ δεν στοχεύει βέβαια την Τουρκία αλλά η έλευση ενός στρατηγικού όπλου στο Αιγαίο προκαλεί σοβαρό εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 25/5/2018

Δεν έπεισε τους επενδυτές η Τουρκία

Μόνο για λίγες ώρες κράτησε η ανακούφιση στην Άγκυρα από τη θεαματική αύξηση των τουρκικών επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα και την άνοδο της λίρας στα επίπεδα των 4,55 λιρών ανά δολλάριο από τα 4,92 που είχε φτάσει το μεσημέρι. Οι αγορές φαίνεται ότι δεν πείστηκαν και η λίρα πήρε πάλι την κατηφόρα προς τα επίπεδα των 4,75~4,80, και παρ' όλες τις ήπιες αντιδράσεις και του Ερντογάν (που δεν επανέλαβε τις γνωστές οργίλες αντιδράσεις του κατά των “κακών” αγορών”) και της Κυβέρνησης γενικότερα. Πρόκειται για πολύ ανησυχητική εξέλιξη, καθώς το εργαλείο των επιτοκίων δεν είναι ανεξάντλητο και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας δεν είναι τεράστια. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 25/5/2018

Τα “σχεδόν ευρω-ομόλογα”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες μια ιδιαίτερα τολμηρή πρόταση, ανακοινώνοντας τα “SBBS”, τα “Sovereign Bond-Backed Securities” που είναι ουσιαστικά ένα παράγωγο χρηματοοικονομικό εργαλείο, σύμφωνα με το οποίο ομόλογα χωρών με την ίδια περίπου πιστοληπτικής αξιολόγησης θα μπορούν να “πακεταριστούν” και να χρησιμοποιηθούν ως επένδυση που θα έχει μικρότερη ρίσκο λόγω της μεγαλύτερης διάχυσης του κινδύνου. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη μιας λίγο παλαιότερης πρότασης από μια ομάδα οικονομολόγων υπό τον Markus Brunnermeier (και στην οποία μετείχε και ο “δικός μας” Δημήτρης Βαγιανός), η οποία όμως βρίσκει σταθερά αντίθετες τις ευρωπαϊκές χώρες των “ΑΑΑ”, που θεωρούν ότι είναι ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή των ευρω-ομολόγων. Θα έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον πως θα αντιμετωπισθεί η πρόταση της Κομισιόν.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 25/5/2018

Πως κατακτήθηκε η Ιταλία από τον λαϊκισμό

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας που θα ορκισθεί τις επόμενες ημέρες και συγκροτείται από τη συμμαχία των λαϊκιστών του Κινήματος 5 Αστέρων με την εθνικιστική Λέγκα (πρώην “του Βορρά”) είναι το αποτέλεσμα της “υπερίσχυσης” του λαϊκισμού επί του ορθού και φιλοευρωπαϊκού λόγου στην ιταλική κοινωνία. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία ήταν καθ'όλα αναμενόμενη και προβλέψιμη και οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες αιτίες.

Οι ρίζες του φαινομένου μπορούν να αναζητηθούν βαθιά πίσω στην ιταλική Ιστορία και στον ελλιπή εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα, όπως και στο βαθμό διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας, του δημόσιου τομέα, των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Με λίγα λόγια η χώρα εντάχθηκε ανέτοιμη στην ΟΝΕ και δεν εφάρμοσε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να έχει ανταγωνιστική Οικονομία χωρίς να έχει πλέον το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής και των υποτιμήσεων του νομίσματος, ούτε όμως τη δυνατότητα ανεξέλεγκτου δανεισμού του δημοσίου τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δει κανείς τα διαγράμματα του ιταλικού ΑΕΠ σε ιστορική συνέχεια, θα δει ότι η καθίζηση της ιταλικής Οικονομίας ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ιδίως όταν κλείδωσαν οι ισοτιμίες των ευρωπαϊκών νομισμάτων στο πάλαι ποτέ ECU, το οποίο μετεξελίχθηκε αργότερα στο ευρώ. Εδώ είναι και η πρώτη αποτυχία της ιταλικής πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ελίτ να αλλάξει το δημοσιονομικό και οικονομικό μοντέλο της χώρας. Και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι αλλά και της Κεντροαριστεράς υπό τους Πρόντι και Ντ' Αλέμα δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα. Το πρόβλημα διογκώθηκε δραματικά από την ιδεολογική ηγεμονία της κρατικιστικής σκέψης, η οποία είχε βρει τον εύκολο στόχο της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της “γερμανικής ηγεμονίας” της Ευρώπης για να ρίχνει το φταίξιμο για την υποανάπτυξη και την ανεργία που μάστιζε τη χώρα. Ελάχιστες προσωπικότητες, όπως ο Μάριο Μόντι, βρέθηκε να μιλήσουν στην κοινωνία και να θίξουν τις κακοδαιμονίες της ιταλικής δημόσιας διοίκησης και της Οικονομίας, και αυτοί εξοβελίστηκαν στο πυρ το εξώτερο ως “γερμανόδουλοι”, “νεοφιλελεύθεροι” κλπ.

Φτάσαμε έτσι στη διακυβέρνηση Ρέντσι, ο οποίος προσπάθησε να ισορροπήσει και στις δυο βάρκες, προωθώντας κάποιες μεταρρυθμίσεις αφ' ενός και κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωσ και τη Γερμανία παράλληλα. Όταν όμως το τσουνάμι του λαϊκισμού συμπαρασύρει μια ολόκληρη κοινωνία, τότε η πλειοψηφία θα πάει με τους καθαρούς λαϊκιστές και όχι με τους λαϊκιστές light. Έτσι φτάσαμε στη συγκυβέρνηση Κ5Α-Λέγκας, η οποία φέρεται να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης άνω το 60% των πολιτών, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τώρα πλέον, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι να δει τη διακυβέρνηση των λαϊκιστών και να αναμένει τη διάψευση των λαϊκιστικών προσδοκιών. Είναι πολύ πιθανό όμως, η αναπόφευκτη διάψευση και προσγείωση στην πραγματικότητα να κοστίσει ακριβά και στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 25/5/2018

Η αρχή της ιταλικής κρίσης

Όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την ελληνική κρίση από το 2009 και μετά, μας φαίνονται οι εξελίξεις στην Ιταλία σαν ένα remake της ίδιας ταινίας. Νέα κυβέρνηση με πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τα επιτόκια των ομολόγων αρχίζουν να ανεβαίνουν, οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν τις υποβαθμίσεις, τα επιτόκια ανεβαίνουν ακάθεκτα, η νέα κυβέρνηση καταγγέλει τις “αγορές”, αδυναμία δανεισμού, χρεοκοπία.

Η χθεσινή ημέρα στην Ιταλία έχει τα συστατικά της αρχής ενός νέου δράματος στην Ευρωζώνη. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων άρχισαν χθες να ανεβαίνουν δραματικά, οι μετοχές των ιταλικών Τραπεζών να πέφτουν σημαντικά, ενώ σοβείται και συνταγματική κρίση αφού ο Πρόεδρος Ματαρέλα αρνείται να αποδεχθεί τον διορισμό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών του 82χρονου καθηγητή Πάολο Σαβόνα λόγω των αντι-ευρώ απόψεών του. Ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε στο Twitter γράφοντας “είμαι πραγματικά εξοργισμένος”, ενώ οι οπαδοί της νέας κυβέρνησης άρχισαν καμπάνια στα social media με το hashtag “Vogliamo Savona” (“Θέλουμε τον Σαβόνα”).

Αργά το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's έβγαλε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση προαναγγέλοντας υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας, λόγω: 1) “του σημαντικού κινδύνου ουσιαστικής αποδυνάμωσης της δημοσιονομικής ευρωστίας της Ιταλίας εξ αιτίας των δημοσιονομικών σχεδίων της νέας κυβέρνησης συνασπισμού”, και 2) “του κινδύνου να ανασταλούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ανατραπούν ήδη εφαρμοσθείσες, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2011”, γνωστή ως νόμος Φορνέρο.
Η αξιολόγηση της Ιταλίας είναι αυτήν τη στιγμή δυο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "junk" ("σκουπίδια"). Αν και οι 4 οίκοι την υποβαθμίσουν κατά δυο μονάδες, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να αγοράζει τα ομόλογα της Ιταλίας στα πλάισια του QE και δεν θα δέχεται τα ιταλικά ομόλογα ως ενέχυρο για δανεισμό από τις ιταλικές Τράπεζες.

Η συνέχεια επί της οθόνης...


Friday, May 25, 2018

Η Μέρκελ ζητά βοήθεια από την Κίνα

Βοήθεια από την κινεζική ηγεσία αναμένεται να ζητήσει η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο. Η κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τους εμπορικούς δασμούς, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και το μεγαλόπνοο σχέδιο Belt and Road της Κίνας αναμένεται να βρίσκονται στο προσκήνιο των συνομιλιών. Η Μέρκελ, αλλά και η Ευρώπη ευρύτερα, δεν χρειάζεται και άλλους αντιπάλους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24/5/2018

Οι ευρωπαϊκές Τράπεζες και το ιταλικό ρίσκο

Όσο η αγωνία για τις εξελίξεις στην Ιταλία αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Ευρωζώνη μια ενδεχόμενη ιταλική χρεοκοπία. Εκτός από τις πολιτικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν, το μέγα ζήτημα είναι το ρίσκο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα λόγω της έκθεσής του σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 36% του ιταλικού χρέους, αξίας 685 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κατέχουν ξένοι επενδυτές. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ομόλογα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών Τραπεζών αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι γύρω στα 500 δις. Σε αυτό το τεράστιο ποσό θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τα δάνεια ιταλικών επιχειρήσεων από ευρωπαϊκές Τράπεζες, κάποια εκ των οποίων θα έχουν πρόβλημα σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο. Απλά να κάνουμε τον σταυρό μας.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24/5/2018

Οι απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη δείχνουν το διακύβευμα

Εκτός από τον αποτροπιασμό τον οποίο προκαλούν οι απειλές που εξαπέλυσε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη κίνηση είναι δηλωτική και του διακυβεύματος των επομένων εκλογών. Από τη μια πλευρά θα βρίσκεται το κράτος δικαίου, η προστασία των θεσμών και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας, και από την άλλη πλευρά θα βρίσκεται η ανομία, ο τραμπουκισμός και η αμφισβήτηση των θεσμών της Δημοκρατίας. Και ένα τέτοιο διακύβευμα ξεφεύγει κατά πολύ από μια απλή διαφορά στη διαχείρηση του δημοσιονομικού, του ασφαλιστικού ή τον τρόπο διαχείρησης της οικονομικής πολιτικής. Αφορά την ίδια την επιβίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24/5/2018

Τουρκία: Το Βατερλώ του νομισματικού λαϊκισμού

Η θύελλα την οποία προβλέπαμε για την τουρκική Οικονομία φαίνεται ότι ήρθε κάπως πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε. Η χθεσινή δραματική πτώση της τουρκικής λίρας κατά περίπου 5% μετατρέπει τους εφιάλτες του Ερντογάν σε πραγματικό τρόμο, καθώς είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να μετακυλήσει τις όποιες οδυνηρότατες αποφάσεις για μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Εάν όμως δεχθεί αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και ενδεχομένως capital controls, τότε θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες επανεκλογής του στην Προεδρία της Τουρκίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για τον Ταγίπ, όμως κανείς δεν μπορεί να νοιώσει συμπάθεια για τον Τούρκο ηγέτη, καθώς αυτή η συντελούμενη κρίση είναι πεντακάθαρα δικό του δημιούργημα, όπως έγραψα σε σχετικό άρθρο στον Φιλελεύθερο στις 11 Μαΐου.

Το οικονομικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο Ερντογάν είναι η χειρότερη μορφή ολιγαρχικού καπιταλισμού συνδυασμένο με ένα αλαζονικά απολυταρχικό σύστημα νομισματικής πολιτικής, όπου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν τολμά να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του νομίσματος και του τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικά, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες, και κάθε σώφρων γνώστης μακροοικονομικών, ζητούσαν αύξηση των βασικών επιτοκίων για να προστατευθεί η λίρα και να αντιμετωπισθεί ο καλπάζων πληθωρισμός, ο Ερντογάν ζητούσε μείωση των επιτοκίων και απειλούσε με κυρώσεις τους κεντρικούς του τραπεζίτες αν δεν έκαναν. Εκτός αυτού, εξήγγειλε δε ότι μετά τις εκλογές θα καταργήσει την όποια ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και θα γίνεται στην νομισματική πολιτική ό,τι θέλει εκείνος! Όπως ήταν φυσικό, οι διεθνείς επενδύτες σοκαρίστηκαν από αυτήν την εξαγγελία και από εκείνη την ημέρα η πτώση της λίρας δεν έχει σταματημό.

Πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τις τουρκικές εκλογές, η νομισματική κρίση της Τουρκίας είναι ένα ζωντανό και χαρακτηριστικό παράδειγμα του που μπορεί να οδηγήσει μια χώρα με χαμηλό χρέος και καλές οικονομικές προοπτικές ο νομισματικός λαϊκισμός και η αποσάρθρωση των οικονομικών θεσμών. Το παράδειγμα της Τουρκίας είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του καταστροφικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτική εξουσία όταν κατορθώνει να μεταχειρίζεται τους οικονομικούς θεσμούς της χώρας για φτηνά και πρόσκαιρα εκλογικά ωφέλη. Αποτελεί επίσης και μια ηχηρή απάντηση στους διάφορους θιασώτες του “εθνικού νομίσματος”, οι οποίοι παράλληλα καταγγέλουν την δήθεν έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης των ενεργειών των κεντρικών τραπεζιτών. Η πλήρης ανεξαρτησία των οικονομικών θεσμών μιας χώρας αποτελεί ανάχωμα έναντι της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας που ορέγεται να χρησιμοποιήσει το νόμισμα της χώρας για να εφαρμόσει δήθεν “φιλολαϊκές” πολιτικές, οι οποίες όμως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24/5/2018

Μας γλύτωσαν από το 4,5% πλεόνασμα του Χαρδούβελη και μας πήγαν στο 4,2%

Ο Τζανακόπουλος λέει ότι οι Συριζανελ κατάφεραν να κατεβάσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% από 4,5% που είχε δεσμευθεί ο Χαρδούβελης.

Το 2017 όμως έπιασαν πλεόνασμα 4,2% και όχι 3,5%.
Ξεφτιλισμένοι απατεώνες.

Να ετοιμάζουμε τα γιαούρτια

Ο Τζανακόπουλος λέει ότι άλλο το γιαούρτωμα και άλλο η πολιτική βία.

Εμείς λοιπόν που είμαστε κατά της πολιτικής βίας να ετοιμάζουμε από τώρα αρκετά γιαούρτια για να είναι καλά ξυνισμένα στις επόμενες εκλογές.

Έκανε την επιλογή του ο Μπουτάρης

Με τη σημερινή του συνάντηση, ο κυρ-Γιάννης επέλεξε να μην ανανεώσει τη θητεία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 2019.

Θεμιτό. Μπορεί να κουράστηκε ο άνθρωπος.

Ιταλικός συναγωνισμός λαϊκιστών

Ο Μπερλουσκόνι αποκάλεσε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιταλίας "Περονιστή".
Σαν να κατηγορεί δηλαδή ο Τσίπρας τον Λαφαζάνη για λαϊκισμό.

Το είδαμε και αυτό. 😜


Το συμπληρωματικό Μνημόνιο της 4ης αξιολόγησης

Εδώ ολόκληρο το 40σέλιδο συμπληρωματικό Μνημόνιο που αναμένεται να εγκρίνει το σημερινό Eurogroup.

- Διατηρείται το δικαίωμα του ΔΝΤ να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου τον Ιανουάριο του 2019 από το 2020. 😎

- Διαψεύδεται η διαρροή του Σταθάκη ότι διαφύλαξε την διατήρηση στο Δημόσιο της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στον EastMed. Τζάμπα βιάστηκα να πω καλή κουβέντα! 😠

Θέλουν να μας το αποδεικνύουν κάθε μέρα

O Δραγασάκης λέει ότι δεν θα υπάρξει λιτότητα μετά τον Αύγουστο και η Αχτσιόγλου λέει ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθούν τις περικοπές των συντάξεων.

Και βγαίνει το βράδυ στο Eurogroup ο φιλαράκος τους ο Μοσκοβισί και τους αποτελειώνει άνευ σιέλου.

Το έχουμε εμπεδώσει καλά ότι πρόκειται για ανεπανάληπτους καραγκιόζηδες αλλά αυτοί επιμένουν να μας το αποδεικνύουν κάθε μέρα.

Wednesday, May 23, 2018

Υπογραφή Ερντογάν έχει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Αναρωτιόμουν χθες σε σχόλιό μου στον Φιλελεύθερο αν θα αντέξει η τουρκική Οικονομία μέχρι τις εκλογές.

Φαίνεται ότι το ερώτημα θα απαντηθεί λίαν συντόμως. Η τουρκική λίρα καταρρέει σήμερα με πτώση 5% και αγγίζει πλέον τις 5 λίρες ανά δολλάριο, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 14,5%.

Για την επικείμενη αυτή καταστροφή την πλήρη ευθύνη φέρει ο Ερντογάν, όπως έχω εξηγήσει αναλυτικά σε άρθρο μου στις 11/5.


Ενημέρωση 1 -- 23/5/2018 22:50 | Άτακτη υποχώρηση από τον Ερντογάν - Αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στο 16,5%

Σε άτακτη υποχώρηση εξαναγκάστηκε ο Ερντογάν μετά την κατάρρευση της λίρας στις αγορές και έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) αποφάσισε το απόγευμα την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης στο 16,5% από 13,5%.

Αμέσως οι αγορές αντέδρασαν θετικά και η λίρα ανέβηκε στα επίπεδα των 4,6ο λιρών ανά δολλάριο ΗΠΑ από 4,88 λίρες που διαπραγματευόταν μέχρι την ανακοίνωση της TCMB. Όπως αναφέρουν πάντως traders στους Financial Times, οι αγορές θέλου να δουν και άλλες κινήσεις από τον Ερντογάν για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τους FT, για τις σημαντικές αποφάσεις στην Οικονομία ο Ερντογάν συμβουλεύεται μόνο τον γαμπρό του ( οποίος δεν έχει ιδέα από μακροοικονομία) και τον ψεκασμένο σύμβουλό του Γιγίτ Μπουλούτ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ (με προϊστορία στην Merrill Lynch και ο μόνος στην Κυβέρνηση που γνωρίζει Οικονομικά) τουϊτάριζε σήμερα για την Φενέρμπαχτσέ!

Εσθονική λάμψη

Ήρθε μόνο για δυο ημέρες στην Ελλάδα αλλά κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις με την ευρύτητα του πνεύματος, με τις μοντέρνες ιδέες και τη σοβαρή της προσωπικότητα. Ο λόγος για την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλγιουλαϊντ, η οποία εκπροσωπεί ένα κράτος που ενώ έχει πρόσφατη ιστορία μόλις 27 ετών, έχει κατορθώσει να πρωτοπορεί στην ΕΕ στη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 22 Μαΐου 2018

“Αναπτυξιακό σχέδιο” ευχολογίων και ομολογίας απάτης

Το “ολιστικό” αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για την πενταετία 2019-2023 παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας σχετικά χαμηλά τόνους. Πως αλλιώς βέβαια να παρουσιαστεί ένα σχέδιο που αποτελεί κραυγαλέα ομολογία εξαπάτησης των πολιτών, των συνταξιούχων και των φορολογουμένων, όταν παραδέχεται ότι θα γίνουν κανονικά οι περικοπές των συντάξεων τον ερχόμενο Ιανουάριο όπως και η μείωση του αφορολόγητου τον Ιανουάριο του 2020. Χάθηκε στο δρόμο το περίφημο “παράλληλο πρόγραμμα” του Σεπτεμβρίου 2015, όπως και τα περίφημα “αντίμετρα” του Απριλίου 2017, με τα οποία υφαρπάχθηκε η θετική ψήφος των βουλευτών των Συριζανελ. Όσο για την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος, αυτή παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα τεράστιο ευχολόγιο χωρίς την ελάχιστη τεκμηρίωση.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 22 Μαΐου 2018

Πόσο μεγάλη κρίση μπορεί να προκαλέσει η Ιταλία;

Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε λίγες μέρες πραγματικότητα με ένα σχήμα που μέχρι πριν λίγους μήνες φαινόταν αδύνατο αλλά που το πάθος για εξουσία το έκανε εφικτό. Το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα (πρώην “του Βορρά”) έχει όλα τα συστατικά ενός ακραίου λαϊκιστικού σχήματος που θέλει να εντυπωσιάσει για το πόσο διαφορετικά μπορεί να διαχειριστεί τα πράγματα στη χώρα από τα κόμματα του “παλαιού πολιτικού συστήματος”. Μαζικές μισθολογικές και φορολογικές παροχές, εξωφρενική αύξηση του δημόσιου ελλείμματος (άρα και του χρέους) και ρήξη με το “μισητό” ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο η λαϊκιστική προπαγάνδα που έχει κυριαρχήσει στην Ιταλία έχει φωτογραφίσει ως τη μητέρα όλων των κακών.

Στο τελικό κείμενο του κυβερνητικού προγράμματος έχουν αφαιρεθεί πολλές από τις ακραίες πολιτικές των δυο αντιευρωπαϊκών κομμάτων, όπως η διαγραφή ιταλικών ομολόγων αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η “προετοιμασία για επιστροφή της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας” (λέμε με έξοδο από την Ευρωζώνη). Παρόλα αυτά οι αναφορές για “διαπραγματεύσεις ώστε να καταργηθεί” το Σύμφωνο Σταθερότητας και εξαγγελία για “mini-BoTs”, μια εκδοχή των περίφημων IoUs των Βαρουφάκη και Γκάλμπρειθ, έχουν πραγματικά σοκάρει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν. Ενώ οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι σχετικά ήπιες, όπως “καλούμε την Ιταλία να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες” (Ντομπρόφσκις), πιο ανήσυχη από όλους φαίνεται να είναι η γαλλική κυβέρνηση, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Λε Μερ να δηλώνει αυστηρά ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ιταλία ξεπερνάνε τη θητεία μιας κυβέρνησης και πως αν η Ιταλία παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες τότε θα διακυβευθεί η σταθερότητα στην Ιταλία αλλά και στην Ευρωζώνη ευρύτερα. Ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι απάντησε στον Λε Μερ σχεδόν ειρωνικά, λέγοντας πως τα δυο κόμματα του νέου συνασπισμού εκλέχθηκαν από το λαό για να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή.

Πόσο μπορεί όμως να επηρεάσει την Ευρωζώνη μια ιταλική “ανταρσία”; Η αλήθεια είναι ότι αυτό μόνο οι αγορές μπορούν να το απαντήσουν. Εάν υπάρξει συνδυασμός μαζικής ανόδου των ιταλικών επιτοκίων, μαζικών αναλήψεων από τις ιταλικές τράπεζες και υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δραματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη ο οίκος Fitch έστειλε χθες μια πρώτη σοβαρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σε περίπτωση δε που υιοθετηθεί το σχέδιο για τα “mini-BoTs”, τότε αυτό το de facto παράλληλο νόμισμα μπορεί να αποτελέσει τον προθάλαμο για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια την επίβιωση του κοινού νομίσματος. Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι ανοιχτά.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 22 Μαΐου 2018

Θα αντέξει η τουρκική Οικονομία μέχρι τις εκλογές;

Νέα δραματική πτώση σημείωσε χθες η τουρκική λίρα, φτάνοντας μέχρι και τα 4,6 λίρες ανά δολλάριο και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στις αγορές. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση ενός trader σε δήλωσή του στο πρακτορείο Bloomberg: “ Ο θεός να σώσει την Τουρκία”.

Πριν από μερικές μέρες είχα σχολιάσει το πως ο λαϊκιστικός και αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν έφερε την Τουρκία σε αυτήν τη δραματική κατάσταση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τον αλαζονικό και παρανοϊκό τρόπο που ο Τούρκος ηγέτης επιτίθεται στις αγορές και δεν επιτρέπει στην τουρκική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να βοηθήσει το νόμισμα.

Υπάρχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η τουρκική οικονομία μπορεί να αντέξει αυτό το καθοδικό σπιράλ για άλλες 33 ημέρες μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 22 Μαΐου 2018

Ο αυταρχικός λαϊκισμός του Ερντογάν απειλεί με χρεοκοπία την Τουρκία

Το βράδυ της Τρίτης δεν πρέπει να ήταν ένα ευχάριστο βράδυ για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι είχε απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους πολίτες της χώρας του και τους ανακοίνωσε ότι η χώρα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παροχή δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με σκοπό την αντιμετώπιση της δραματικής πτώσης του αργεντίνικου πέσο. Παράλληλα η τουρκική λίρα βρισκόταν και εκείνη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, κατρακυλώντας το πρωΐ της Τρίτης στο ιστορικό χαμηλό των 4,37 λιρών ανά δολλάριο ΗΠΑ.

Το πρωΐ της Τετάρτης ο Ερντογάν, εμφανώς θορυβημένος (ίσως και τρομοκρατημένος) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγμπάλ, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και άλλους οικονομικούς παράγοντες της χώρας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ραγδαίας πτώσης του νομίσματος της χώρας. Και μόνη η σύγκλιση της σύσκεψης λειτούργησε κατευναστικά στις αγορές, οι οποίες θεώρησαν ότι ο Ερντογάν έχει συναίσθηση των κινδύνων και η πτώση της λίρας αναχαιτίστηκε, έστω και προσωρινά.

Τι συνέβη λοιπόν και η Τουρκία του “οικονομικού θαύματος” και της φοβερής ανόδου του ΑΕΠ να κινδυνεύει με συναλλαγματική κατάρρευση, ενώ δεν έχει κανένα θέμα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της;
Η απάντηση είναι “φταίει για ακόμη μια φορά ο λαϊκισμός και ο κρατισμός”. Η αλματώδης οικονομική άνοδος της Τουρκίας τα τελευταία δυο χρόνια ήταν κυρίως αποτέλεσμα μιας εξωφρενικής πιστωτικής χαλάρωσης και της δημιουργίας μιας θανάσιμης τραπεζικής φούσκας που βασίστηκε σε κρατικές επιδοτήσεις και εγγυήσεις του τουρκικού Δημοσίου για δημόσια έργα και κατασκευαστικά projects. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την Τουρκία όπου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την “υπερθέρμανση” της τουρκικής Οικονομίας, η οποία έχει περιέλθει σε ένα πολύ επικίνδυνο σπιράλ υψηλού πληθωρισμού, υπερχρέωσης των επιχειρήσεων σε ξένο συνάλλαγμα και ραγδαία αυξανόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Η Τουρκία δηλαδή κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά τα λάθη ανάλογων λαϊκιστικών αυταρχικών καθεστώτων: τεχνητό φούσκωμα της Οικονομίας με κρατικές ντόπες σε συνδυασμό με αυταρχική διαχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες κατακεραύνωνε τις Τράπεζες γιατί είχαν φρενάρει τις αθρόες παροχές δανείων και απειλούσε την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διότι “δεν καταβάζει τα επιτόκια για να πάρει ο κόσμος δάνεια”. Προφανώς οι τραπεζίτες έβλεπαν που βαδίζει η κατάσταση και προσπάθησαν να βάλουν φρένο στον κατήφορο. Του Ερντογάν όμως αυτό δεν του άρεσε διότι του χάλαγε το προεκλογικό πάρτυ. Τώρα ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά τους. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν θα προλάβει το σκάσιμο της φούσκας.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 11 Μαΐου 2018

Δεν μπορεί να υπάρξει Σύριζα χωρίς διχαστικό λόγο

"Πάλι διχαστικός ο Τσίπρας" λένε κάποιοι.
Μα προφανώς και θα είναι διχαστικός ο Τσίπρας. Δεν νοείται Σύριζα χωρίς διχαστικό λόγο, διότι δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.

Αυτό είναι που δεν κατανοούν όσοι βαυκαλίζονται να βλέπουν "σοσιαλδημοκρατική" στροφή.

Tuesday, May 22, 2018

Πρωθυπουργός μούφα

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με τις αποκαλύψεις για το βιογραφικό του υποψηφίου πρωθυπουργού του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκα Τζιουζέπε Κόντε.

Ο "καθηγητής" δημοσίου δικαίου φαίνεται ότι έχει μαϊμού βιογραφικό, αφού δεν αποδεικνύεται κανένας ακαδημαϊκός τίτλος ενώ το New York University έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι ο εν λόγω κύριος δεν υπήρξε ποτέ ούτε φοιτητής ούτε μέλος του διδακτικού προσωπικού του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Πρόκειται προφανώς για ακόμη μια απάτη των λαϊκιστών του Κ5Α και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα σκέφτεται να μην του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΥΓ: Είναι και βαψομαλλιάς.

Ενημέρωση 1 - 22/5/2018 17:27 | K5A: "Τα λένε αυτά επειδή τον φοβούνται"

Σε ανακοίνωσή του το Κ5Α λέει ότι οι κατηγορίες κατά του Κόντε είναι ψευδείς και εκπορεύονται από εκείνους που δεν θέλουν στην εξουσία έναν αληθινό εκπρόσωπο μτου λαού χωρίς σχέσεις με τη διαπλοκή κλπ κλπ και πως ποτέ δεν είπε πως έχει ακαδημαϊκούς τίτλους από ξένα πανεπιστήμια αλλά πως πήγε εκεί σε "θερινά τμήματα" για να εμβαθύνει τις επιστημονικές του γνώσεις. Πουθενά δεν αναφέρουν όμως που έκανε ο Κόντε τη διδακτορική του διατριβή. Οέο.

Επίθεση αντιεξουσιαστών στο Συμβούλιο Επικρατείας

Επίθεση αντιεξουσιαστών στο Συμβούλιο Επικρατείας εν ώρα συνεδρίασης για το ασφαλιστικό.

Πολυμέτωπος ο πόλεμος κατά της Δημοκρατίας στη χώρα.

Monday, May 21, 2018

Έκανε τον Καμπόσο και τελικά ήταν κότα.

Έκανε τον Καμπόσο και τελικά ήταν κότα.

Νικητής των εκλογών στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο - νοθεία καταγγέλει η αντιπολίτευση

Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας ανακήρυξε αργά τη νύχτα νικητή των προεδρικών εκλογών τον Νικολάς Μαδούρο για δεύτερη θητεία με μεγάλη διαφορά έναντι του βασικού του αντιπάλου Χένρι Φαλκόν.


Με καταμετρημένο το 93% των τμημάτων, ο Μαδούρο έλαβε 5,8 εκατομμύρια ψήφους, ο Φαλκόν 1,8 εκατομμύρια και ο τρίτος υποψήφιος Χαβιέρ Μπερτούκι 925.000 ψήφους.
Η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή και κυμάνθηκε στο 46% αφού η αντιπολίτευση είχε καλέσει το λαό σε αποχή. "Ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε και αποφάσισε ειρηνικά", δήλωσε η πρόεδρος της ελεγχόμενης από το καθεστώς του Μαδούρο εκλογικής επιτροπής, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση είχε στήσει κοντά σε εκλογικά τμήματα «hot spots», όπου κρατικοί υπάλληλοι μοίραζαν το «δελτίο της πατρίδας», ένα ένα έγγραφο βάσει του οποίου όποιος ψήφιζε ελάμβανε επιδοτούμενα κουτιά με τρόφιμα τροφίμων και κρατικά κουπόνια. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι έτσι εκβίαζαν τους ψηφοφόρους και όσους εξαρτώνται από αυτήν τη βοήθεια για να ψηφίσουν για τον Μαδούρο, ο οποίος "αναγνώρισε" σε δηλώσεις του πριν από την ψηφοφορία ότι "υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν στην οικονομία", η οποία είπε "μολύνθηκε από τον καπιταλισμό".

Ο νικητής των "εκλογών" γιόρτασε την νίκη του σε συγκέντρωση οπαδών του στο προεδρικό μέγαρος στο Καράκας και "χαιρέτισε την νίκη του λαού". Ο Φαλκόν κατήγγειλε "παρατυπίες" και νοθεία και ζήτησε να επαναληφθούν οι εκλογές τον Οκτώβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από το μεσημέρι ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινιέρα έγραψε στο Twitter: "Οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν πληρούν τα ελάχιστα εχέγγυα μιας πραγματικής δημοκρατίας. Δεν είναι καθαρές και νόμιμες εκλογές και δεν αντιπροσωπεύουν την ελεύθερη και κυρίαρχη θέληση του λαού της Βενεζουέλας. Η Χιλή, όπως και οι περισσότερες δημοκρατικές χώρες, δεν αναγνωρίζει αυτές τις εκλογές."
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει ακόμη.



Sunday, May 20, 2018

H Δημοκρατία και ο ναιμεναλλαδισμός

Η Δημοκρατία απαιτεί την απόλυτη και απερίφραστη καταδίκη της βίας.
Ο ναιμεναλλαδισμός είναι ο προθάλαμος του φασισμού.

Saturday, May 19, 2018

Ζάεφ: Η πρότασή μας είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν"

Ζόραν Ζάεφ (μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον Πρόεδρο Ιβάνωφ):
Η πρότασή μας για την επίλυση του ονόματος είναι "Република Илинденска Македонија" ("Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν"). Η λύση θα εφαρμοστεί σε φάσεις ενώ η χώρα θα προχωρά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση που θα συμπεριλαμβάνει το νέο όνομα, αλλά και διενέργεια δημοψηφίσματος.



Καλά ξεμπερδέματα.