Tuesday, December 31, 2019

Ο πολιτικός καζαμίας του 2020

Οι εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων καταλάγιασαν τα πολιτικά πάθη και έτσι μπορούμε να ατενίζουμε με κάποια νηφαλιότητα τη νέα χρονιά και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή θα φέρει στη χώρα. Η κληρονομιά που μας αφήνει έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά βάρη, τα οποία καλείται η Κυβέρνηση αλλά και η χώρα συνολικά να σηκώσουν. Η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία και οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου είναι δυο θέματα που δοκιμάζουν την ετοιμότητα και τις αντοχές της χώρας και του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια ορατή πια βελτίωση του οικονομικού κλίματος και το ρεαλιστικό ενδεχόμενο μιας σοβαρής επενδυτικής ευφορίας που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του εθνικού εισοδήματος και της απασχόλησης.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας, ειδικά μετά την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν φέρει το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της χώρας. Ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του τις τελευταίες ημέρες του 2019 δηλώνοντας σε συνέντευξή του πως προτείνει την έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία για τα ζητήματα που η Ελλάδα αποδέχεται ως ανοικτά, δηλαδή το εύρος των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας και λεγόμενων “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο και το βάθος του ορίζοντα διαφαίνεται η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι και το μοναδικό αρμόδιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση τέτοιων διμερών διαφορών. Απομένει λοιπόν να δούμε στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου εάν η θετική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης θα βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Παράλληλα η Ελλάδα θα εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες για την ακύρωση του μνημονίου Ερντογάν-Σαράζ και την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.

Τεράστιο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, με τα ζητήματα του νέου εκλογικού νόμου και της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας να δεσπόζουν στους πρώτους μήνες του 2020. Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάθεση τις επόμενες εβδομάδες πρότασης εκλογικού νομου με κλιμακούμενο μπόνους. Πρόκειται για μια κίνηση που φαίνεται να κλείνει το μάτι στο ΚινΑλ, καθώς έρχεται πριν από την ανακοίνωση της πρότασης του Πρωθυπουργού για τον νέο ΠτΔ, και ενδεχομένως να ικανοποιεί το πλαίσιο που είχε αναφέρει προ μηνών η Φώφη Γεννηματά για το τι θα δεχόταν το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να υποστηρίξει έναν νέο εκλογικό νόμο. Όσον αφορά δε το όνομα του νέου ΠτΔ, φαίνεται να αποκλείεται η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά και να κερδίζουν πόντους οι περιπτώσεις των Παναγιώτη Πικραμμένου, Μαρίας Δαμανάκη και Λουκά Παπαδήμου. Δυνατά στην κούρσα πάντως παραμένει και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου, ιδίως σε περίπτωση που αποτύχει η συζήτηση με το ΚινΑλ.

Στον τομέα τέλος της οικονομίας, κεντρικό ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη 2021 και 2022. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει τελικά αποδεκτό και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Eurogroup τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Για να μπορέσει πλέον η χώρα να μπει το 2020 και πλήρως σε έναν ρυθμό πολιτικής και οικονομικής κανονικότητας.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

No comments:

Post a Comment