Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον τα κόμματα στη Βρετανία, καθώς σε λιγότερες από 72 ώρες ανοίγουν οι κάλπες για την πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, και σαφώς πιο κρίσιμη από τις εκλογές του 2017. Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν πλέον άλλα χαρτιά να ανοίξουν και η στρατηγική τους πλέον έχει επικεντρωθεί στο πως θα προβάλλουν και θα επεξηγήσουν τις θέσεις τους στους Βρετανούς ψηφοφόρους, αλλά και στην αναζήτηση τρωτών σημείων στις θέσεις των πολιτικών αντιπάλων.
Το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από το BBC το βράδυ της Παρασκευής ανέδειξε νικητή στα σημεία τον Μπόρις Τζόνσον, όπως έδειξαν οι διαδικτυακές έρευνες. Στο πεδίο των δημοσκοπήσεων τα πράγματα παραμένουν σχετικά σταθερά, με τους Συντηρητικούς να προηγούνται κατά 10 μονάδες σε μέσο όρο και να επιτυγχάνουν απόλυτη πλειοψηφία 35 έως 38 εδρών. Όλοι όμως στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων και κυρίως με την ικανότητά τους να προβλέψουν το τελικό απότελεσμα. Αιτία δεν είναι τόσο η φερεγγυότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων αλλά το πλειοηψικό εκλογικό σύστημα με τις μονοεδρικές περιφέρεις, το οποίο ευνοεί την τακτικιστική ψήφο. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αναμένεται να ψηφίσει τακτικιστικά. Το γεγονός αυτό καθιστά κάθε πρόβλεψη ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη και επισφαλή και ακόμη και οι Συντηρητικοί αναγνωρίζουν ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη και πως όλα είναι ρευστά.
Στο μεγάλο ζήτημα αυτών των εκλογών που είναι προφανώς το Brexit, τα πράγματα δεν είναι απόλυτα σαφή, καθώς ενώ ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως αν κερδίσει τις εκλογές, θα φέρει στο Κοινοβούλιο για ψήφιση το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, εν τούτοις κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρξει αυτήν τη φορά μια ικανή πλειοψηφία στη Βουλή για να υπερψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης ή εάν θα ξαναδούμε το χιλιοπαιγμένο έργο της απόρριψης της συμφωνίας. Σε περίπτωση δε που κερδίσουν τις εκλογές οι Εργατικοί, τα πράγματα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα, αφού ο Τζέρεμυ Κόρμπυν έχει δεσμευθεί για καινούργια διαπραγμάτευση με την ΕΕ και στη συνέχεια δημοψήφισμα για τη συμφωνία που εκείνος θα κλείσει με την Ένωση. Το οξύμωρο όμως είναι πως ο αριστερός ηγέτης δηλώνει πως δεν θα πάρει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής στο ενδεχόμενο δημοψήφισμα και έχει κατηγορηθεί από πολλούς για υποκρισία και διγλωσσία. Ίσως βέβαια να αποφεύγει σκόπιμα να τοποθετηθεί, καθώς πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες, κυρίως σε ότι αφορά τις συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και ανταγωνισμού.
Οι Συντηρητικοί από την πλευρά τους, εκτός από το καθαρό σύνθημα “Ψηφίστε μας για να τελειώνουμε με το Brexit”, έχουν εξαγγείλει και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης, το οποίο είναι ξεκάθαρα αντίθετο με τις ευρωπαϊκές επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι Τόρις υπόσχονται ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων νοσηλευτών, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν για δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης και επιβολή προϋποθέσεων για τη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία.
Παρόλο όμως που οι συγκεκριμένες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα, το κλίμα είναι πολύ ήρεμο. Ίσως τελικά οι Βρετανοί πολίτες να κουράστηκαν από τις διαρκείς αντεγκλήσεις για το Brexit και να επιζητούν μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε
στις 9 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα
Φιλελεύθερος
No comments:
Post a Comment