Saturday, December 21, 2019

Μάχη εντυπώσεων με πολιτικό υπόβαθρο

Σε κεντρικό ζήτημα των τελευταίων ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναδειχθεί η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση του κτηρίου ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Και αυτό έγινε κυρίως για τις συνθήκες σύλληψης του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που διαμένει σε διπλανό κτήριο.

Δυο είναι τα ερωτήματα που θέτουν όσοι αμφισβητούν την νομιμότητα των ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρώτον, ότι η αστυνομικοί εισέβαλλαν στην οικία Ινδαρέ χωρίς να υπάρχει παρών εισαγγελέας, και δεύτερον ότι ασκήθηκε βία στον Δημήτρη Ινδαρέ κατά τη σύλληψή του.
Όσον αφορά το πρώτο επιχείρημα, η ίδια η Εισαγγελία Αθηνών διέρρευσε πως υπήρχαν τρεις εισαγγελείς παρόντες στην επιχείρηση, όπως και στις κατ' οίκον έρευνες και πως όλα έγιναν όπως προβλέπει ο νόμος. Ως προς τις καταγγελίες της πλευράς Ινδαρέ για άσκηση βίας από τους αστυνομικούς, η Εισαγγελία παρήγγειλε ήδη επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες σύλληψης του Δημήτρη Ινδαρέ.

Από τις δηλώσεις όμως του ίδιου του συλληφθέντα την ώρα της επιχείρησης αλλά και σήμερα στον Antenna προκύπτουν τα εξής: α) Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες, θεωρώντας κάτι εξευτελισμό, β) συγκρίνει άμεσα τους αστυνομικούς με τους αναρχικούς μπαχαλάκηδες που καίνε καταστήματα γ) αποδέχεται ότι οι καταληψίες πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς και πως “γινόταν πραγματική μάχη”, και γ) αποκαλύπτει ότι στο συγκεκριμένο κτήριο είχε γίνει και πάλι επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛΑΣ, αλλά ο ίδιος απέφυγε επίμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε έγινε η προηγούμενη αστυνομική επιχείρηση.

Παράλληλα από την πρώτη στιγμή που διεξήχθη η επιχείρηση τέθηκε σε εφαρμογή μια οργανωμένη επικοινωνιακή καμπάνια από τον Σύριζα για να παρουσιαστεί η αστυνομική επιχείρηση της οδού Ματρόζου ως μια άνευ προηγουμένου περίπτωση ακραίας αστυνομικής βίας, προειδοποιώντας μάλιστα την κοινή γνώμη ότι “αυτό που συνέβη στον Ινδαρέ αύριο μπορεί να συμβεί και σε εσένα”.
Τα στοιχεία όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Μια απλή έρευνα το Διαδίκτυο δείχνει ότι η προηγούμενη επιχείρηση εκκένωσης του κατειλλημμένου κτηρίου έγινε τον Μάρτιο του 2018 επί Κυβέρνησης Σύριζα και Υπουργίας του Νίκου Τόσκα και μάλιστα ήταν επιτυχημένη, όπως αποδεικνύει βίντεο που αναρτήθηκε τότε σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Προκαλεί λοιπόν εύλογα ερωτηματικά η εμμονή του Δημήτρη Ινδαρέ να αποφύγει να απαντήσει το πότε έγινε η προηγούμενη εκκένωση του κτηρίου της οδού Ματρόζου. Μήπως δεν πρέπει να φανεί ότι και επί Κυβέρνησης Σύριζα γίνονταν εκκενώσεις καταλήψεων μετά από μάχη αστυνομικών με καταληψίες για να εμφανιστεί αποκλειστικά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ασκεί αστυνομική βία;

Όσον αφορά στο τι συνέβη στην ταράτσα της οικίας του Ινδαρέ, αυτό θα φανεί από την προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας και το δικαστήριο που αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Μάιο. Είναι πάντως περίεργο το γεγονός ότι κανείς από τους υπόλοιπους συλληφθέντες δεν διαμαρτυρήθηκε ότι του ασκήθηκε βία, παρότι οι αστυνομικοί είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και καταπακτές-παγίδες με καρφιά.

Το σίγουρο πάντως είναι πως κάποιοι θα μεταχειριστούν κάθε μέσο για να παρουσιάσουν την πολιτική μηδενικής ανοχής στην ανομία από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μια “επαναφορά του αστυνομικού κράτους της Δεξιάς” και πως “η Αστυνομία χτυπάει αθώους πολίτες”, με σκοπό να απονομιμοποιηθεί συνολικά η δράση της ΕΛΑΣ. Οι πολίτες όμως θα κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ψεύτικες εντυπώσεις που επιδιώκει να δημιουργήσει ο Σύριζα, εκμεταλλευόμενος την πάγια δυσπιστία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας απέναντι στην Αστυνομία.


No comments:

Post a Comment