Tuesday, December 24, 2019

Η επόμενη μέρα στη Βρετανία

Οι εκλογές στη Βρετανία ολοκληρώθηκαν με τον θρίαμβο των Συντηρητικών και πλέον η χώρα μπαίνει σε έναν καινούργιο δρόμο με μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά και με πολλά ερωτηματικά να παραμένουν, ενώ δημιουργούνται και καινούργια.

Αυτό που είναι πλέον σχεδόν σίγουρο είναι ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του Ιανουαρίου, με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ξεκινούν κιόλας την τρέχουσα εβδομάδα. Η τεράστια πλειοψηφία των 80 εδρών καθιστά απολύτως βέβαιη την υπερψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για το Brexit, καθώς οι ελάχιστοι πια σκληροπυρηνικοί Brexiteers δεν μπορούν να εμποδίσουν τις εξελίξεις. Το αργότερο λοιπόν στις 31 Ιανουαρίου το Brexit θα είναι πραγματικότητα και από την επόμενη ημέρα αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και περιορισμοί στην είσοδο Ευρωπαίων πολιτών  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι Ευρωπαίοι πάντως (και Έλληνες προφανώς) είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι Βρετανίας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα εφόσον συμπλήρωσαν έγκαιρα την καταγραφή τους στο βρετανικό Γραφείο Μετανάστευσης. Η ΕΕ μάλιστα σκέφτεται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους Βρετανούς πολίτες το επιθυμούν, να παραμείνουν Ευρωπαίοι πολίτες και μετά τις 31 Ιανουαρίου.

Μετά τα τέλη Ιανουαρίου όμως ξεκινά η δεύτερη φάση του Brexit, η οποία αφορά στην σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, εκτός εάν δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο. Για να υπάρξει όμως παράταση, θα πρέπει αυτή να έχει συμφωνηθεί μέχρι το αργότερο στις 30 Ιουνίου, αλλιώς στις 31 Δεκεμβρίου θα λήξει η μεταβατική περίοδος και η Βρετανία θα αποκοπεί εμπορικά από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες και τον τόνο τον έδωσαν ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η Βρετανία θα είναι πλέον ένας ανταγωνιστής δίπλα στην εξώπορτά μας”.

Πέρα όμως από το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, διαστάσεις συνταγματικής κρίσης είναι πιθανό να λάβει το ζήτημα του αιτήματος της Σκωτίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας ή όχι της αυτόνομης αυτής περιφέρειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κυβέρνηση των Συντηρητικών είναι κάθετα αντίθετη στη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά η Κυβέρνηση της Σκωτίας θεωρεί ότι νομιμοποιείται απολύτως ένα δεύτερο δημοψήφισμα μετά από το προηγούμενο του 2014, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη σαφή αντίθεση των πολιτών της Σκωτίας που επιθυμούν την παραμονή. Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε χθες πως “ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στη θέλησή της. Δεν μπορεί να κλειδώσει τη Σκωτία σε μια ντουλάπα και απλά να πετάξει το κλειδί”. Ανάλογο δε ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει και στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά τα κόμματα που υποστηρίζουν την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας εξέλεξαν περισσότερες έδρες από τα κόμματα που στηρίζουν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

No comments:

Post a Comment