Tuesday, December 24, 2019

Τα όρια του μεταναστευτικού

Ενώ στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχουν περάσει τον τελευταίο διάστημα η κρίση για την ελληνική ΑΟΖ, ο προϋπολογισμός του 2020 και ο ...στολισμός της Αθήνας, μια άλλη κρίση επιμένει εκνευριστικά να μην υποχωρεί παρά τις σοβαρές πλέον προσπάθειες της Κυβέρνησης να βρει λύσεις, έστω και προσωρινές. Αποκαλυπτική είναι η εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία της οποία δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που αναφέρει ότι πριν καν το τέλος του έτους τουλάχιστον 68.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, με την τουρκική ακτοφυλακή να μην αποτρέπει πλέον τις βάρκες των μεταναστών που κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά.

Τα στοιχεία της έκθεσης αναδεικνύουν το αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η Ελλάδα υφίσταται την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι αριθμοί που φτάνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι ελάχιστοι. Για παράδειγμα στην Ιταλία έφτασαν για το 2019 και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 1.803 μετανάστες, στην Κύπρο 261 και στη Βουλγαρία 197. Εάν αναγάγει κανείς αυτά τα νούμερα σε ποσοστά, θα δει ότι η Ελλάδα δέχεται περίπου το 95% (!) των αφίξεων μεταναστών στην ΕΕ. Τεράστιο ενδιαφέρον όμως έχει και η ανάλυση των εθνικοτήτων των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία όσων περνούσαν το Αιγαίο ήταν Σύροι, πλέον στα ελληνικά νησιά φτάνουν κατά πλειοψηφία Αφγανοί (30%), ενώ οι Σύροι πολίτες ήταν μόλις 14% και ακολουθούν οι Πακιστανοί με 9,5%, οι Ιρακινοί με 8% και οι Τούρκοι με 5%.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016, καθώς σε αυτήν τη συμφωνία προβλέπεται ρητά πως η Τουρκία δεσμεύεται να δέχεται πίσω τους πολίτες Αφγανιστάν, Συρίας και Πακιστάν που παρόλους τους -δήθεν- ελέγχους της τουρκικής ακτοφυλακής φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Πάνω δηλαδή από τους μισούς μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέφονται αμέσως πίσω στην Τουρκία. Η τουρκική Κυβέρνηση όμως πλέον αποδεδειγμένα χρησιμοποιεί την περιβόητη συμφωνία με την ΕΕ και τις επιθυμίες των μεταναστών για να εκβιάσει την Ένωση και να αποκομίσει επιπλέον χρήματα αλλά και να επιβάλει ένα είδος υβριδικού πολέμου στην Ελλάδα. Υπάρχει πάντως σοβαρό πρόβλημα με τους Αφγανούς που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά της με το Ιράν και το Ιράκ και έχει αρχίσει να στέλνει πίσω στο Αφγανιστάν τους Αφγανούς που βρίσκονται στο έδαφός της. Έτσι οι Αφγανοί σπεύδουν να γλυτώσουν την επιστροφή στην πατρίδα τους και έρχονται προς την Ελλάδα.

Το ζήτημα εδώ και μήνες είναι το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, καθώς η ΕΕ αρχίζει να αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά ακόμη δεν υπάρχει μια οριστική αλλαγή πολιτικής ώστε να αναλάβουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη το δραματικό βάρος που δέχεται η Ελλάδα. Η νέα Κομισιόν και ειδικά ο Αντιπρόεδρος της Μαργαρίτης Σχοινάς έχουν δεσμευθεί ότι σύντομα θα βρεθεί μια συνολική ευρωπαϊκη λύση σε αυτήν την κρίση. Η Ελλάδα απλά βρίσκεται στα όρια των αντοχών της.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

No comments:

Post a Comment