Wednesday, December 25, 2019

Αστυνομική δράση και πολιτική προπαγάνδα

Μια από τις κεντρικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στη χώρα μετά από τα χρόνια της διακυβέρνησης του Σύριζα, κατά τα οποία υπήρξε μια άνευ προηγουμένου ανοχή (αν όχι και έμμεση υποστήριξη) στις καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, με επίκεντρο βασικά την περιοχή των Εξαρχείων αλλά και όχι μόνο. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, κτήρια σε ολόκληρη τη χώρα βρέθηκαν στην κατοχή οργανωμένων ομάδων, κατά κανόνα αντιεξουσιαστών και ακροαριστερών, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Πολλά κατειλημμένα κτήρια χρησιμοποιήθηκαν σαν ορμητήρια για επιθέσεις κατά αστυνομικών αλλά και κατά ιδιωτών, εδώ δεν είναι λίγες οι φορές που διενεργείται σε αυτά εμπόριο ναρκωτικών.

Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εκκενώσει τους κατειλημμένους χώρους θορύβησε ιδιαίτερα τους καταληψίες, που θεώρησαν την κίνηση αυτή ως κήρυξη πολέμου, με αποτέλεσμα μια σειρά βανδαλισμών σε διάφορους στόχους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Η Ελληνική Αστυνομία φάνηκε να κινείται προσεκτικά και με σχέδιο, εκκενώντας σιγά-σιγά μια σειρά από κτήρια και συλλαμβάνοντας έναν αριθμό από καταληψίες. Ώσπου φτάσαμε στην επιχείρηση για την εκκένωση του κτηρίου ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, όπου είχαμε τη σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δυο γιών του, με τους συλληφθέντες να καταγγέλλουν την Αστυνομία για χρήση βίας και έλλειψη εισαγγελικής άδειας.

Η επιχείρηση στην οδό Ματρόζου και η αμφισβητούμενη σύλληψη των τριών περίοικων προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έντονες διαμαρτυρίες από το Σύριζα. Στην πράξη τέθηκε σε εφαρμογή μια οργανωμένη επικοινωνιακή καμπάνια από την αξιωματική αντιπολίτευση για να παρουσιαστεί η αστυνομική επιχείρηση της οδού Ματρόζου ως μια άνευ προηγουμένου περίπτωση ακραίας αστυνομικής βίας, προειδοποιώντας μάλιστα την κοινή γνώμη ότι “αυτό που συνέβη στον Ινδαρέ αύριο μπορεί να συμβεί και σε εσένα”. Τα στοιχεία όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις επιθέσεις κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών που επιχείρησαν την Κυριακή να εκκενώσουν την έπαυλη Ματρόζου στο Μαρούσι. Διαμαρτυρίες από τον Σύριζα για χρήση δακρυγόνων από την ασυνομία και ούτε μια καταγγελία ή αναφορά καν για τη βία των κουκουλοφόρων κατά πολιτών και εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προπαγάνδας με σκοπό την απαξίωση της αστυνομίας, ώστε να πληγεί η κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ασφάλεια και να πεισθούν κάποιοι αφελείς κεντρώοι και κεντροαριστεροί πολίτες πως ο Μητσοτάκης είναι ακροδεξιός.

Απαιτείται λοιπόν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ. Κάθε αστυνομική επιχείρηση πρέπει να είναι πολύ σωστά σχεδιασμένη και να υπάρχουν όλες οι δικονομικές πρόνοιες που προβλέπει ο νόμος, όπως και καταγραφή σε βίντεο των ενεργειών των αστυνομικών. Η υπόθεση της ασφάλειας και της επιβολής της νομιμότητας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και δεν πρέπει να πέσει θύμα μιας φθηνής κομματικής προπαγάνδας.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24 Δεκεμβρίου 2019

No comments:

Post a Comment